2010. június 1., kedd

Quesadilla, Casadilla

Történt egyszer, hogy újdonsült kutya-anyuka barátnőm, Koszi, megkért, hogy főzzek az ő hűtőjéből. Megkérdezte, mit kezdjen a tojásos lecsóval, amiből már épp eleget evett az előző napon. Kisebb felderítés után kiderült, hogy -bár ő vegetáriánus- a szülei miatt volt még otthon megmaradt sült oldalas, paprika, cukkini, tejföl, sajt. Ennél nekem nem is kellett több...de lett! A mélyhűtőben ott lapultak a tortilla lapok, amiket anno nem használtak fel. Így az a pompás ötletem támadt, hogy elkészítjük a világ legtutibb vega és nem vega casadilláját.

Aki most kiakad, hogy a maradék tortilla az ő háztartásában egy nem létező fogalom, azt teljesen megértem. Nálunk sem alapélelmiszer. Sőt. Ám a tortilla lapokat nem csupán készen lehet megvásárolni, hanem házilag is elkészíthetjük.

Tortilla lap
Hozzávalók
: 15 dkg finomliszt, 15 dkg kukorica liszt, 3-4 dl langyos víz, 1 csapott kiskanál sütőpor, 2 mokkáskanál só, 4-5 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj.
Nagyjából összekeverem a hozzávalókat, majd pár percig állni hagyom. Utána elkezdem megdolgozni a masszát, amiből a végén kb. 10 tortilla lapot tudok elkészíteni. Serpenyőben gyorsan megsütöm mindkét oldalát kb. 1 percig. Nem kell agyon sütni, főleg ha casadillát készítünk belőle, mert akkor még egyszer sütésre kerül a sor (akkor már töltelékkel együtt).

Casadilla
Hozzávalók:
vegetáriánus: tortilla lap, a töltelékhez: sok! reszelt sajt, tojásos lecsó, pirított: hagyma/ kápia paprika/ pritamin paprika/cukkini /bablevesből kiszedett bab, stb., tejföl, csípős salsa szósz (aki szereti), szintén opcionális: saláta vagy jégsaláta. Ízlés szerint fűszerek: lestyán, csilipaprika, bors, koriander, oregano.
nem vegáknak: az előzőek + sült csirke felaprózva, vagy sült hús maradék, esetleg rák (legjobb!).

Fogom a tortilla lapot, ráhelyezem a serpenyőre, ráteszem ízlés szerint a tölteléket, jó sok reszelt sajtot, majd a tetejére egy újabb tortilla lapot. Ezt pár percig sütöm, mire ráragad a sajt jóvoltából a "teteje". Ekkor lehet megfordítani. A másik oldalt is pár percig sütjöm majd cikkekre vágva tálalom, ezzel elkápráztatva az aktuális szerencsést :).
Én tejföllel szeretem, és azt ugyan szokás belesütni is, én mégis mellé szeretem tenni, mint amolyan "mártogatós".

Az klasszikus casadillában a reszelt sajt a domináns hozzávaló; klasszikus még a pirított pritamin+hagyma, salsa szósz és csirkehús kombó.
A vegák azonban, mint tudjuk eszelős ételeket tudnak kreálni, így az ő esetükben a lecsós casadilla tökéletes éteknek minősül :) Főleg, hogy abban is van pirított hagyma, pirított paprika és paradicsomszósz is!

2 megjegyzés:

  1. úúúáááá finom, csamnyamham, azonnal kell!
    persze a kutya mellett nem lesz időm ;)
    dede, csak viccelek:)

    VálaszTörlés
  2. hahahaaa...nepersze. eddig sem volt időd de most végre van alibid. Ja nem :)

    VálaszTörlés