2010. május 27., csütörtök

Nézzük mink van!

McGyveres múltamat tekintve egész jó a problémamegoldó képességem, két csipeszből bármikor Wartburg tip. személyautót készítek -például.

Szerencsémre kifejlesztettem a "mekgájverizmus" konyhai verzióját is. Az olykor reménytelennk tűnő ételek, amiket már harmadik napja eszünk és nyilván már kevésbé kívánatosak, hihetetlenül át lehet transzformálni ínycsiklandozó falatokká.

Sőt: vannak olyan ételek, amiknek kifejezetten jót tesz pár nap "érés".

A blogot eredetileg amúgy is egy mezei gasztroblognak képzeltem el, ahová olyan recepteket gyűjthetek össze magam és mások számára, amiknek alapanyagát részben, vagy teljesen, megmaradt ételek képzik.

Címkézni fogom az egyes recept bejegyzéseknél, hogy mik voltak a másodlagosan felhasznált alapanyag összetevők (pl.: főtt burgonya, tojásfehérje, gombapaprikás, répa). Igyekszem minden alkalommal az ételnek egy "sima" és egy vegetáriánus verzióját is kiötleni.

Bár én nem vagyok vegetáriánus és nem vetem meg a jóféle húsételeket, mégsem napi szinten fogyasztom, sőt, hetente alig néhány alkalommal kerül terítékre.
A mértéktelen húsfogyasztás nagy mértékben hozzájárul a Föld készleteinek értelmetlen feléléséhez. Ahhoz, hogy 1 kg marhahús a konyhába kerüljön több (tíz)ezer liter víz, nem kevés munkával megtermesztett takarmánynövény (amit szintén locsolnak az intenzív termesztési módszerek alkalmazásakor) kerül felhasználásra. Nem mellékesen megemlítendő az áldott jószágok által kibocsátott nem elhanyagolható mennyiségű gáz és ürülék. Nos mindezt egybevetve máris nem annyira ínycsiklandozó tevékenység a hús habzsolása Tudom jól, hogy itt belépnek a vitába a szkeptikusok és -elnézést, de- önző emberek, akik "HÚS hús hús egyél húst" alapon hihetetlen mennyiségeket képesek elpusztítani. Mindenesetre jó ha tudjuk, hogy mi áll e mögött.
Nem szeretném senkinek sem kedvét szegni; egy jó kis bográcsos marhapörkölt a barátokkal, pótolhatatlan élmény. Természetesen nem kell minden falat húst lelkiismeret furdalással a nyakunkban legyűrni, de az odafigyelés mindenképpen hasznos része lehet életünknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése