2010. május 26., szerda

Zöldségek az ablakban

Szerencsére az utóbbi években ismét népszerű lett, hogy akár kertes házban, akár lakásban az ember friss fűszernövényeket tart a konyhájában, kertjében.


Tarts friss zöldségeket az ablakban!

Bár az ízek kedvéért, már a cserepes, "közértből" való fűszernövényeket is érdemes otthon nevelgetni, ezek élettartama sajnos igen rövid. Ez annak köszönhető, hogy a növények számára ez nem megfelelő élettér, illetve közeg, valamint, hogy a kereskedelemben kialakult rossz szokás itt is érvényesül: rövid élettartamú termékeket állítanak elő (csúnya dolog a vádaskodás, de akkor is...) szánt szándékkal.
Akinek csak egy kis erkélye is van, érdemes dézsában nevelni növényeket. Az én személyes kedvenceim: kakukkfű, bazsalikom, menta, rozmaring.
A legjobb, hogy sok fűszernövényt otthon, leveles hajtásról, dugványozással is szaporíthatjuk!
Ilyenek például: rozmaring, levendula, menta, izsóp, babér.
Figyelem! A mentával eléggé kell vigyázni, mert a kertbe kiültetve egy szer csak azt tapasztalod majd, hogy mindent elnyomott a konyhakertben... Folyamatosan vágni kell, hogy kordában tudd tartani.


Dugványozás

A módszer lényege annyi, hogy levágunk a növényről egy kb. 8cm-es egészséges (!) hajtást, az alsó leveleket leszedjük, az alsó rügycsomó alatt elvágjuk és beletesszük egy kisebb cserépbe/műanyag pohárba (utóbbi lehetőleg használt, kimosott pohár legyen -pl. joghurtos-, vagy bármilyen háztartási hulladék konténer, alján kilyukasztva). A közeg laza, komposzttal dúsított, jó vízáteresztő képességű, levegős legyen.
Nem használok gyökereztető hormon port, így nem sikeres az összes próbálkozás, de még így is megéri! Az egyes növénykékre ne felejtsünk el fóliát tenni, hogy a magas páratartalom biztosított legyen a növény számára.

A zacskó újrahasznosításról egy következő bejegyzésben olvashattok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése